Kort historik om Ursviken
Ursviken är en liten tätort med bland annat en affärsgata och där ligger till exempel Coop Konsum, Ursvikens Moped & Motor AB och Pizzeria Santana. Här hittar man även en mindre park med fontän.

Det finns två kommunala skolor i orten. Ena Yttre Ursviksskolan är en röd envåningsbyggnad i trä med förskola till årskurs 5. Ursviksskolan är den andra, uppdelad i förskola till årskurs 5 och och årskurs 6 till 9.
Det finns också en friskola med kristna grunder för åk 1-6. Bruksskolan drivs utav pingstkyrkan i Ursviken och den ligger i samma område som kyrkan.

Svenska kyrkan ligger ovanför Riobacken närmare Skelleftehamn och tillhör S:t Örjans församling. Kyrkan är vit med klockstapel på västra sidan och församlingshus i en utbyggnad åt söder. EFS finns och ligger 50 meter från Centrum. Frikyrkan Pingstkyrkan finns också i Ursviken och ligger nedanför Järnvägsleden 700 meter sydöst om Ursviksskolan.

Clemensnäs IF skapades 1925 och lade grunden för det mesta inom idrott i Ursviken. De första åren bedrevs både skidlöpning, bandy och fotboll. Bord-tennis, tennis och damhandboll har också spelats men både de och skidlöp-ningen har lagts ner. 1942 började ett gäng pionjärer att spela ishockey på Haratjärn. Efter fem års aktivitet kom klubben upp i SM-slutspelet och slogs ut i semifinal mot de blivande mästarma IK Göta. Under 1960-talet gick laget bra och hade inga problem med finansiering, men i början av 1970-talet fick de som många andra klubbar ekonomiska problem och började fundera på att lägga ned hockeyn. Men en lösning hittade man och det var att slå ihop verksamheten med Rönnskärs IF. CRIF hade bildats. 1979 invigdes Koppar-hallen och 1996 bytte föreningen namn till Clemensnäs HC. I samma byggnad ligger också klubbens kansli. Idag bedriver CHC både ungdoms-hockey och ett A-lag i division 1. Förutom nio stycken ungdomslag två junior-lag och ett A-lag arrangeras 4 st årliga ungdomscuper och en hockeyskola.

I Ursviken bor det idag ca. 4 060 personer.
 
Vet Du något mer som bör vara med? Skicka då ett mail till oss »»»
 
..::  © 1999-2015 -  Lars-Erik Holmström  -  Webbcenter Skelleftehamn  ::..
..::  Berzeliusgatan 2  -  932 32 Skelleftehamn  -   Tel 0910-333 33  -  Mobil 070-546 44 88 
::..